vineri, 13 mai 2016

Rolul benefic al suplimentelor in viata de zi cu zi.

 
La ce folosesc suplimentele. Cat sunt de importante pentru un stil de viata sanatos si activ.  Diferenta intre suplimente bune si suplimente rele. 

Suplimentele - Nutritie intr-o pastila?

De la bun inceput dorim sa mentionam faptul ca nevoile nutritionale ale fiecaruia dintre noi ar trebui sa fie indeplinite, in primul rand, prin dieta personala.

Pentru unii oameni, cu toate acestea, suplimentele pot fi o modalitate prin care pot obtine nutrientii de care acestia au neaparat nevoie. Totusi, inainte de a merge la cumparaturi de suplimente, informati-va privire la rolul acestora.


Suplimentele vs. alimente integrale
Suplimentele nu sunt destinate a fi un inlocuitor alimentar, deoarece acestea nu pot reproduce toate substantele nutritive si beneficiile alimentelor integrale, cum ar fi fructele si legumele. Deci, in functie de situatia dumneavoastra si obiceiurile alimentare, suplimente alimentare pot fi benefice sau nu. Va recomandam ca inainte de a incepe sa luati orice tip de supliment sa consultati un specialist (farmacist, medic, nutritionist).

Multi adulti obisnuiesc sa consume una sau mai multe suplimente alimentare, in fiecare zi, sau ocazional. Suplimentele alimentare de azi includ vitamine, minerale, plante medicinale si produse vegetale, aminoacizi, enzime si multe alte produse. Suplimentele dietetice vin intr-o varietate de forme: tablete traditionale, capsule si pulberi, precum si bauturi si batoane energizante. Suplimentele populare includ vitaminele D si E; minerale precum calciu si fier; plante aromatice, cum ar fi echinaceea si usturoi; si produse de specialitate, cum ar fi uleiurile de glucozamina, probiotice si peste.
Daca nu consumati o varietate de alimente nutritive, unele suplimente va ajuta sa obtineti cantitati adecvate de substante nutritive esentiale. Cu toate acestea, suplimentele nu poate lua locul alimentelor, care sunt importante pentru o dieta sanatoasa.

Dovezile stiintifice arata ca unele suplimente alimentare sunt benefice pentru starea generala de sanatate si pentru gestionarea unor conditii de sanatate. De exemplu, calciu si vitamina D sunt importante pentru mentinerea oaselor puternice si reducerea pierderii osoase; acidul folic scade riscul unor malformatii congenitale; si acizii grasi omega-3 din uleiurile de peste ar putea ajuta oamenii cu boli de inima.
In pofida unor pareri contradictorii care sustin avantajele suplimentelor, exista cazuri in care un supliment de multivitamine/minerale asigura un aport zilnic adecvat pentru nevoile nutritionale de baza. Este normal ca in unele zile, aportul nostru sa scada brusc. De exemplu, daca aderati la un continut scazut de grasimi sau dieta vegetariana, vitamina B12, precum si alte vitamine si minerale, pot fi absente, iar vitamina D, calciu, fier si zinc pot fi reduse in functie de alegerile alimentare.
Absorbtia nutrientilor poate fi de asemenea afectata si din cauza interactiunilor cu anumite medicamente. In aceste cazuri de deficienta sau o slaba absorbtie, un supliment de multivitamine / minerale de baza ne poate ajuta sa umplem golurile nutritionale.

Suplimentele nu sunt destinate sa inlocuiasca substantele nutritive gasite in produsele alimentare.

In mod ideal, obtinem toate substantele nutritive, inclusiv vitamine, minerale si antioxidanti pe care trebuie sa functioneze optim si sa mentina o sanatate buna de la un regim alimentar bine echilibrat. Acesta ar trebui sa includa o varietate de produse, cereale integrale, proteine vegetale, si lactate fara grasimi.
Nu numai ca aceste nutritive alimente dense contin o multitudine de vitamine, minerale si fibre, dar ele sunt, de asemenea, bogate in fitochimicale, care promoveaza sanatatea si protejeza de boli cronice, cum ar fi bolile de inima, cancerul si diabetul.

Ce suplimente sunt bune?
Lasati specialistii asistenta medicala (inclusiv medici, farmacisti si dieteticieni) sa va recomande ce fel de suplimente alimentare sa luati.

Utilizarea rationala a suplimentelor nutritive, combinate cu o dieta sanatoasa, va contribui in mod substantial la promovarea sanatatii si prevenirea bolilor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu